Pertandingan Menulis Blog Tentang Negeri Selangor

Semasa melancong secara maya, saya menemui satu pertandingan menulis blog tentang negeri Selangor (My Selangor Story) di blog Cikgu Dahlia. Berikut saya salin sepenuhnya maklumat berkenaan di blog Cikgu Dahlia;
Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca..
Yup, ada pertandingan baru untuk blogger sekalian. Pertandingan menulis blog My Selangor Story Blog Competition yang dilancarkan pada 19 Ogos 2010 ini dianjurkan oleh Tourism Selangor dan Horizon Communication untuk mempromosikan kebudayaan dan juga sumber kekayaan negeri Selangor ke mata dunia.


Seramai 30 orang blogger yang terpilih dari tiga buah negara iaitu Malaysia, Singapore dan Indonesia selepas LULUS peringkat saringan akan dibawa melawat negeri Selangor untuk merasai pengalaman sendiri berada di Selangor dan seterusnya berkongsi pengalaman peribadi mereka di dalam blog mereka sendiri. Penulisan mereka akan dinilai dari segi kerelevanan dan kekreatifan mereka mempersembahkan pengalaman peribadi semasa melawat Selangor, tahap populariti blog berdasarkan aliran trafik ke blog serta komen yang diterima, artikel yang menghiburkan pembaca, serta kualiti audiovisual yang disertakan.
SYARAT PENYERTAAN
1. Menetap di Malaysia, Singapore dan Indonesia
2. Mempunyai sebuah blog personal yang aktif.
3. Berkemahiran dalam fotografi dan audio-visual
4. Mereka yang ingin mencabar kekuatan fizikal dan ketahanan, mengambil gambar / video, menulis dan mengembara.

PERINGKAT PERTANDINGAN
1: Menghantar Post/Entry/Audio-Visual dan Pemilihan 30 Blogger
1. Daftar dan lengkapkan borang penyertaan di laman rasmi My Selangor Story.
2. Upload Video Kreatif 6osaat untuk memperkenalkan diri anda ke Youtube ataupun tuliskan sebuah esei pendek kurang daripada 300 perkataan menyatakan kenapa anda perlu dipilih sebagai peserta.
3. Penyertaan mestilah dihantar sebelum 5th September 2010


http://www.myselangorstory.com/

Peserta akan dipilih berdasarkan kriteria berikut:
§ Tahap popularity Video pengenalan tersebut kepada pembaca blog (50%)
§ Minat dan tujuan peribadi (25%)
§ Tahap populariti blog semasa (25%)
Peserta yang terpilih akan diumumkan pada 13 September 2010. Peserta yang terpilih dikehendaki memaparkan logo MY SELANGOR STORY dan logo Tourism Selangor di blog peribadi mereka.
2: 30 Blogger Melawat ke Selangor (24th – 27th September 2010)
Urusan tiket kapal terbang, makan minum dan penempatan akan di sediakan oleh Tourism Selangor. Perbelanjaan lain perlu ditanggung sendiri.
Semasa peringkat ini, peserta perlu menyediakan rakaman video selama 3minit untuk setiap aktiviti harian dan di upload ke Youtube beserta travelogue ke laman rasmi Tourism Selangor setiap hari.
Selepas peserta berjaya menyelesaikan travelogue dan Video, peserta akan dianugerahkan wang saku dan hadiah lain daripada pihak penaja. Mungkinkag peserta berpeluang memandu sendiri BMW edisi terbaru?
3: Penghakiman dan Pemilihan Pemenang
§ Undian blog daripada orang awam (tanpa mengira bangsa) adalah juga diambil kira. Tarikh Mengundi : 27 September – 31 Oktober 2010
§ Markah ekstra akan diberikan jika Video dan travelogue peserta terpapar dalam blog peribadi ataupun pada laman sosial seperti Facebook, MySpace ataupun di blog-blog pembaca lain.

Kriteria pemilihan pemenang ialah;
§ Tahap kekreatifan (25%)
§ Unik dan review yang mendalam, cadangan konstruktif dan pandangan (30%)
§ Kualiti bahan audio-video(20%)
§ Populariti blog (25%)
Pemenang akan diumumkan pada November 2010

HADIAH YANG DITAWARKANDaripada 30 Blogger, 8 orang blogger akan dipilih untuk memenangi beberapa kategori dan juga hadiah utama terdiri daripada wang tunai, tiket penerbangan percuma, pakej perlancongan serta kamera Pentax oleh syarikat-syarikat yang menaja antaranya Tourism Malaysia, Royal Selangor, Pantax, BMW, Sunway City, Heaven, dan Fire Fly. Kategori tersebut ialah:

§ Hadiah Utama – Blog Paling Popular
§ Johan
§ Naib Johan
§ Blog Paling Kreatif
§ Blog dengan Artikel Paling Menarik
§ Blog Paling Interaktif
§ Video Terbaik
§ Foto terbaik

Untuk keterangan lanjut, boleh layari laman rasmi My Selangor Story di


p/s: Baru pas tengok senarai sponsor, rasanya Nuffnang ataupun Gengblogger juga layak untuk menjadi sebahagian pertandingan ni. Pendapat aku ler…
About the contest
Welcome to MySelangor Story
MY SELANGOR STORY is a contest spearheaded by Tourism Selangor to promote Selangor’s cultural diversity & rich tourism resource to travellers around the world.


1. Register yourself as a candidate by completing the Official MY SELANGOR STORY entry form.
2. Upload an introductory video on YouTube, give a creative 60 seconds introduction of yourself or write a short essay less than 300 words, explaining why you are best qualified as an entrant.
3. Submit your entry before 5th September 2010 (All entries must be received by 23:59, 5th September 2010 GMT +8:00).

My Selangor Story Blog Competition
MY SELANGOR STORY is a contest spearheaded by Tourism Selangor to promote Selangor’s cultural diversity and rich tourism resource to travellers around the world.
ObjectiveTo ensure Selangor’s rich tourism resources and culture are known globally.
To create a positive Internet buzz on Selangor.
To serve as a powerful marketing and promotional tool for Selangor.
Who’s eligible?
Travellers/Bloggers from or residing in Malaysia, Singapore and Indonesia.
Travellers/Bloggers who can demonstrate still photo, audio-visual-editing skills.
Travellers/Bloggers who run an active personal blog.
Those who want to challenge their physical strength and endurance, take pictures/videos, write and travel.
CONTEST STAGES
Stage 01 – Entry Submission and selection process
In the first stage of the contest, “MY SELANGOR STORY”, 30 Bloggers/Travellers who demonstrates the best quality of writing and video ability will be selected. To apply for selection, this is what you need to do.



Kepada anda yang suka menulis di blog, mempunyai semangat me
ngembara yang tinggi, sukakan cabaran dan gemar menikmati serta mengabadikan keindahan melalui rakaman video dan gambar, peluang ini memang sangat rugi untuk dilepaskan.

Peluang sudah ada, hadiah menarik ditawarkan..apa lagi mahu ditunggu? Segera daftarkan diri anda dan sertai peraduan menulis ini. Selain mengasah bakat dan menguji penulisan anda secara maya, peraduan ini juga memberi peluang untuk blog anda dikenali. Bukan mudah untuk menarik kunjungan pembaca, namun, jika nama anda telah tersenarai antara 30 orang peserta akhir, anda sendiri barangkali tidak akan dapat menduga nasib blog anda nanti.

Selamat berjuang!

Tourism Selangor will organize a committee to select 30 individuals to participate in the MY SELANGOR STORY.
The judging criteria includes:Popularity of introductory video with blog readers (50%)
Personal interest (25%)
Current blog popularity (25%)
The selected 30 will be announced on 13th September 2010
Upon announcement of the 30 participants, the successful participants are required to place the MY SELANGOR STORY logo and Tourism Selangor logo on their personal blog site.
Stage 02: Travel Period 24th – 27th September 2010
Tourism Selangor will arrange for the entire tour itinerary, including return flights, meals and lodging. Miscellaneous expenses will be borne by individual participants.

The 30 selected bloggers will be flown in to Selangor for a 4 day/3 night tour of Selangor from 24th – 27th September 2010. During this period, participants will be required to produce a video (up to 3mins) of each day’s activities and upload it every evening together with a travelogue of the activities on to the Tourism Selangor website with a link to YouTube.
The videos/stories must be produced based on the requirements of Tourism Selangor and be saved as an audio-visual file, with the copyright co-owned by Tourism Selangor, Sponsors/Partners and the entrants.
Upon completing the itineraries in Selangor, with the required videos and stories uploaded, participants will be awarded with a per diem provided by the organizer and sponsors.
Charity Auction
Participants will be provided with items in the form of products or vouchers to be auctioned on their individual blog site. Proceeds from the auction will be given to Tourism Selangor’s choice of charity organization.
Stage 03 – Judging and Selection of WinnersBlog Voting : 27th September to – 31st October 2010
Votes from the public will be one of the judging criterions (Note: All entrants must do their best to achieve the best possible Internet exposure for their travelogues and videos). Extra points will be awarded if a participant’s video and/or travelogue is shown on their personal blog or other social media sites, such as Facebook, MySpace or added to website links by blog readers.
All blog readers are eligible to vote for their favourite entry, regardless of nationality.
Final selection of Winner–Tourism Selangor will organize a committee to select the winner of MY SELANGOR STORY.
Judging Criteria:Creativity (25%)
Unique and in-depth review, constructive suggestions and viewpoints (30%)
Quality of Audio-visual uploads (20%)
Blog popularity (25%)
Winners will be announced in November 2010
My Selangor Story Is A Friendly Competition As Well As Mutual Learning Event To Showcase Bloggers Various Skills.
GRAND PRIZE! MOST POPULAR BLOG!Cash Prize: RM2,500.00 sponsored by Tourism Selangor
02 return flight tickets from Selangor to Kuala Terengganu sponsored by FlyFirefly Sdn. Bhd.
3-day-2-night stay at Awana Kijal Terengganu sponsored by Resorts World Genting
3-day-2-night stay at Sunway Resort Hotel & Spa sponsored by Sunway City Berhad
1 set Sunway Lagoon entrance tickets (04 adults entrance tickets per set value at RM400) sponsored by Sunway City Berhad
Genting Theme Park Annual Passport worth RM400 sponsored by Resorts World Genting
Pentax 10 worth RM 1,099.00 sponsored by DSC World Sdn. Bhd.
Tropicana Medical Centre health screenings vouchers sponsored by Tropicana Medical Centre
Haven Restaurant cash voucher worth RM 500 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point

1ST RUNNER UPCash Prize: RM1,500.00 sponsored by Tourism Selangor
02 return flight tickets from Selangor & Langkawi sponsored by FlyFirefly Sdn Bhd
3-day-2-night stay Awana Langkawi sponsored by Resorts World Genting
2-day-1-night stay Sunway Resort Hotel & Spa sponsored by Sunway City Berhad
1 set Sunway Lagoon entrance tickets (04 adults entrance tickets per set value at RM400) sponsored by Sunway City Berhad
Genting Theme Park Annual Passport worth RM400 sponsored by Resorts World Genting
Pentax Optio H90 worth RM 849.00 sponsored by DSC World Sdn Bhd
Tropicana Medical Centre health screenings vouchers sponsored by Tropicana Medical Centre
Haven Restaurant cash voucher worth RM 300 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
2ND RUNNER UPCash Prize: RM1,000.00 sponsored by Tourism Selangor
02 return flight tickets from Selangor & Langkawi sponsored by FlyFirefly Sdn Bhd
3-day-2-night stay Awana Langkawi sponsored by Resorts World Genting
Genting Theme Park Annual Passport worth RM400 sponsored by Resorts World Genting
Pentax Optio E90 worth RM 499.00 sponsored by DSC World Sdn Bhd
Tropicana Medical Centre health screening voucher sponsored by Tropicana Medical Centre
Haven Restaurant cash voucher worth RM 200.00 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
MOST CREATIVE BLOG02 return flight tickets from Selangor to Kuala Terengganu sponsored by FlyFirefly Sdn. Bhd
2-day-1-night stay at Awana Kijal Terengganu sponsored by Resorts World Genting
3-day-2-night stay at Sunway Resort Hotel & Spa sponsored by Sunway City Berhad
1 set Sunway Lagoon entrance tickets (04 adults entrance tickets per set value at RM400) sponsored by Sunway City Berhad
Genting Theme Park Annual Passport worth RM400 sponsored by Resorts World Genting
Pentax Optio P80 worth RM 799.00 sponsored by DSC World Sdn Bhd
Tropicana Medical Centre health screening voucher sponsored by Tropicana Medical Centre
Haven Restaurant cash voucher worth RM 100.00 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
BEST WRITE UP02 return flight tickets from Selangor & Langkawi sponsored by FlyFirefly Sdn Bhd
3-day-2-night stay Awana Langkawi sponsored by Resorts World Genting
Pentax Optio P80 worth RM 799.00 sponsored by DSC World Sdn. Bhd.
Haven Restaurant cash voucher worth RM 100.00 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
MOST INTERACTIVE
2-day-1-night stay at Sunway Resort Hotel & Spa sponsored by Sunway City Berhad
1 set Sunway Lagoon entrance tickets (04 adults entrance tickets per set value at RM400) sponsored by Sunway City Berhad
Pentax Optio H90 worth RM 849.00 sponsored by DSC World Sdn Bhd
Tropicana Medical Centre health screening voucher sponsored by Tropicana Medical Centre
Haven Restaurant cash voucher worth RM 100.00 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
BEST VIDEOPentax Optio H90 worth RM 849.00 sponsored by DSC World Sdn Bhd
Haven Restaurant cash voucher worth RM 100.00 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
BEST PHOTOSPentax Optio P80 worth RM 799.00 by DSC World Sdn Bhd
Haven Restaurant cash voucher worth RM 100.00 sponsored by Haven Restaurant @ Ampang Look-out Point
Thank you for your interest in MY SELANGOR STORY. For any enquiries, kindly drop us your message by using the enquiry form below or direct email to info@myselangorstory.com
Horizon Communications
Contact Person:
Amelia Tan (Event Coordinator)
Email:
sales@horizonpr.com.my
Tel: +6016 268 3931
Fax: +603 8060 3996

Saya menjejak maklumat berkenaan di blog My Selangor Story dan menyalin maklumat berkenaan seperti berikut;
My Selangor Story

Kalau dilihat dari segi kelayakan semuanya aku rasa ramai blogger layak untuk join, antaranya
Eyriqazz, Kak Ina KL, Darkbatman, Ariffshah, Jejai, Joe, dan korang semua! Ada lagi tak nama yang aku tertinggal? Panjang sangat kalau aku nak namakan. Aku teringin gak nak join tapi aku pemaluuuuuuuuuuuuuu depan kamera..lagi pulak, aku takut nak drive BMW

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s